Schouderklachten

Veel mensen kampen met schouderklachten, zoals pijn in de schouder. Vervelende klachten, want uw schouders gebruikt u heel de dag door bij allerlei werkzaamheden. Bij hevige pijn in de schouder of beperkte bewegingsmogelijkheden kunt u dan ook flink beperkt worden in uw dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, werken en sporten. De fysiotherapeuten van Fysio 0517 in Franeker zijn al vele jaren gespecialiseerd in het behandelen van allerlei soorten schouderklachten.

Frozen shoulder

Wanneer u last heeft van een frozen shoulder, is uw schouder zo stijf dat u deze niet goed meer kunt bewegen. Door de term ‘frozen’ lijkt het alsof de schouder ‘bevroren’ is, maar dat is natuurlijk niet letterlijk zo. Het duidt hier op de beweeglijkheid van het schoudergewricht. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen stijfheid als gevolg van een ontsteking of stijfheid zonder ontsteking. De stijfheid kan namelijk ook ontstaan in de revalidatiefase na bijvoorbeeld een operatie. Frozen shoulder klachten kunnen tot wel enkele jaren aanhouden. Speciale frozen shoulder oefeningen zijn dan ook noodzakelijk om weer pijnvrij door het leven te kunnen.

Lees meer over frozen shoulder

Slijmbeursontsteking

Wanneer u pijn ondervindt aan het schoudergewricht, zowel bij beweging als bij rust, kan dat duiden op een slijmbeursontsteking in de schouder. De pijn kan zo erg zijn dat u niet kunt werken of sporten. Soms is er sprake van een acute slijmbeursontsteking; een heftige ontstekingsreactie van de slijmbeurs. De pijn is zo erg dat bewegen moeilijk is. In de meeste gevallen is overbelasting de oorzaak van een slijmbeursontsteking. Bij sommige sporten, zoals tennis en softbal, zien we een slijmbeursontsteking vaker voorkomen. In de meeste gevallen geneest een slijmbeursontsteking aan de schouder vanzelf. Soms zijn oefeningen echter gewenst om het herstel te bespoedigen.

Lees meer over slijmbeursonsteking

Peesontsteking

Door overbelasting van de spieren en pezen kan een ontsteking van de schouderpees ontstaan, waarna deze opzwelt en te weinig ruimte krijgt om goed te kunnen bewegen. Dit veroorzaakt klachten bij bewegingen, een zogenaamde peesontsteking. Heeft u bijvoorbeeld het hele weekend geschilderd terwijl u dat normaal nooit doet? Dan kan uw schouder overbelast zijn. Soms ontstaan de klachten heel geleidelijk als gevolg van een verkeerde (werk)houding, bijvoorbeeld achter de computer. Speciale oefeningen zijn erop gericht om de pijn te verlichten, de ontsteking te verminderen en herhaling of een chronische peesontsteking in de schouder te voorkomen. Daarbij wordt gewerkt aan het versterken van de schouderspieren en het voldoende rust geven van de pees. Hierdoor verdwijnt de ontsteking, en daardoor ook de pijn in de schouder.

Lees meer over peesontsteking

Schouderluxatie

Bij een schouderluxatie is uw schouder uit de kom, met alle vervelende schouderklachten die daarbij komen kijken. Het is niet alleen erg pijnlijk maar u zult uw activiteiten moeten staken omdat bewegen moeilijk gaat. Meestal gebeurt een schouderluxatie wanneer iemand op de arm of rechtstreeks op de schouder valt of bij een bepaalde beweging. Bij sommige mensen gebeurt het zeer frequent. Met oefeningen kan de pijnlijke, zwakke schouder versterkt worden, de stabiliteit verhoogd en daardoor toekomstige dislocaties voorkomen worden. Door de oefeningen af te wisselen met voldoende rust, kan uw schouder weer volledig herstellen.

Fysiotherapie oefeningen voor de schouder hebben als basis oefentherapie en krachttraining, die eventueel aangevuld kunnen worden met extra behandeltechnieken als dry needling, manuele therapie en medical taping. Een fysiotherapeut van Fysio 0517 kijkt graag samen met u welke behandeling het beste bij uw schouderklachten past. Maak direct een afspraak voor een intakegesprek!

Lees meer over schouderluxatie

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.