Heupklachten

Uw heupen worden gedurende de dag flink belast. Pijn in de heup- of liesregio horen we dan ook vaak in onze praktijk. Er kunnen verschillende oorzaken voor uw heupklachten zijn. Tijdens een nauwkeurig onderzoek kunnen we de juiste diagnose voor uw heupklachten vaststellen. We noemen hieronder een aantal veel voorkomende oorzaken voor heupklachten, pijn in de heup en lies:

Versleten heup

Bij slijtage in de heup kunt u uw heup minder goed en vooral niet pijnloos bewegen. Soms voelt de heup warm aan of treedt er een zwelling op. Slijtage aan de heup kan het gevolg zijn van een eerdere blessure, zoals een gebroken heup of gewrichtsontsteking. Het kan ook zo zijn dat een deel van het kraakbeen extra belast wordt en daardoor in kwaliteit achteruitgaat. Tot slot is een versleten heup vaak aan de leeftijd toe te schrijven. Om de klachten zoveel mogelijk te verminderen, is het belangrijk de kracht en de mobiliteit van de heupspieren te trainen met behulp van fysiotherapie.

De oefeningen zijn er voornamelijk op gericht om de spieren rondom de heup en het kraakbeen wat nog over is in een zo goed mogelijke conditie te houden. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden voor manuele therapie, dry needling en medical taping, om hiermee wat spierspanning rondom uw heup weg te nemen. Als een operatie noodzakelijk is, kunnen we u na de operatie met oefeningen helpen om zo snel mogelijk te herstellen.

Lees meer over versleten heup

Slijmbeursontsteking heup

Bij een slijmbeursontsteking in de heup zijn één of beide slijmbeurzen aan de buitenkant van de heup ontstoken, beschadigd of geïrriteerd. Daardoor ontstaat frictie tussen de bewegende weefsellagen, wat voor pijnklachten zorgt. Wanneer u tijdig voor de juiste fysiotherapeutische behandeling kiest, wordt het herstelproces van een slijmbeursontsteking versneld en bevorderd. Bovendien wordt daardoor de kans op herhaling van de klachten verminderd. Sommige houdingen of bewegingen kunnen een constante wrijving of druk op de slijmbeurs veroorzaken, waardoor zich een ontsteking ontwikkelt. Een slijmbeursontsteking kan ook acuut ontstaan, door een val of klap op de heup.

De voornaamste symptomen van een slijmbeursontsteking in de heup zijn pijn aan de buitenkant van de heup en stijfheid. De pijn straalt soms uit naar de buitenkant van de dij, tot aan de knie. U voelt deze pijn ook als u op uw heup drukt of ligt. Hoe langer de slijmbeursontsteking aanwezig is, hoe erger de klachten worden. Met de juiste oefeningen, gericht op het verbeteren van uw mobiliteit, evenwicht en flexibiliteit, de kracht in uw heupspieren en het verlichten van pijn en zwelling, kan een slijmbeursontsteking binnen enkele weken herstellen.

Lees meer over slijmbeursontsteking heup

Pijn in lies

Een lies kan pijn gaan doen als deze overmatig belast wordt. Bij sporten als voetbal moeten de liesspieren veel kracht leveren. Een of meerdere spieren in de liesstreek kunnen dan overbelast raken, wat pijn in de lies veroorzaakt. Daarnaast kan de lies pijn doen als er bijvoorbeeld sprake is van functiestoornissen of onvoldoende getraindheid van de bovenbeen- of rompspieren. Voor een snel herstel van een liesblessure en om terugkerende (lies)pijn te voorkomen, is het belangrijk te kijken wat de pijn in de lies veroorzaakt en welke therapie ingezet kan worden om van uw klachten af te komen. Bij Fysio 0517 werken diverse therapeuten die gespecialiseerd zijn in heup- en liespijn bij sporters.

Wat uw heupklachten ook veroorzaakt, met behulp van de juiste fysiotherapeutische behandeling door Fysio 0517 bent u snel van uw pijn in de heup of lies verholpen. Maak direct een afspraak!

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.