Schouderluxatie

Een arm uit de kom wordt ook wel een schouderluxatie genoemd. Het bovenarmdeel van het schoudergewricht zit dan niet meer in de schouderkom. In de meeste gevallen gaat het om een anterieure schouderluxatie, naar voren toe, en slechts zelden om een posterieure schouderluxatie, naar achteren toe, of een sternoclaviculaire luxatie. Of uw bovenarm nu gedeeltelijk uit de kom schiet (subluxatie) of volledig uit de kom (totale luxatie), het is in ieder geval erg pijnlijk en het bewegen van de schouder is niet meer of nog nauwelijks mogelijk. Ook zal uw arm in een rare houding hangen en kan er sprake zijn van krachtverlies en/of verkleuring van de arm. Door de schouderluxatie kan er schade in het gewrichtskapsel of het kraakbeen op de botten ontstaan.

Meestal gebeurt een schouderluxatie wanneer iemand op de arm of rechtstreeks op de schouder valt of bij een bepaalde beweging of een plotselinge tegengehouden beweging. Bij sommige mensen is een luxatie van de schouder iets dat met enige regelmaat gebeurt omdat zij een overmatige elasticiteit van de weefsels hebben (habituele schouderluxatie). Ook bepaalde sporten vergroten de kans op een luxatie van de schouder, zoals rugby, volleybal en basketbal.

Wat te doen bij een schouderluxatie?

Wat in ieder geval belangrijk is bij een schouderluxatie, is om zo snel mogelijk de schouderluxatie te reponeren. Dat terugplaatsen kan erg pijnlijk zijn, maar is nodig om niet nog meer schade te veroorzaken en om uw schouder weer normaal te kunnen laten functioneren. Na het terugplaatsen wordt het aangeraden om speciale schouderluxatie oefeningen te doen die de pijnlijke, zwakke schouder versterken, de stabiliteit verhogen en daardoor toekomstige dislocaties voorkomen. Door oefeningen na schouderluxatie af te wisselen met voldoende rust, kan uw schouder binnen enkele weken of maanden weer volledig herstellen. Het is belangrijk dit rustig op te bouwen.

Schouderluxatie oefeningen

Schouderluxatie fysiotherapie oefeningen hebben als basis oefentherapie en krachttraining, die eventueel aangevuld kunnen worden met extra behandeltechnieken als dry needling, manuele therapie en medical taping. Bij dry needling worden de schouderspieren op een speciale manier met zeer dunne acupunctuurnaalden aangeprikt, waardoor ze snel en langdurig ontspannen. Medical taping zorgt ervoor dat de schouder in de juiste houding gecorrigeerd wordt.

Ook wanneer u vanwege herhaaldelijke luxaties van de schouder een chirurgische ingreep heeft ondergaan, heeft u luxatie (schouder)oefeningen nodig om goed te herstellen. Direct na de operatie zal uw arm een aantal weken in een mitella moeten rusten. Uw schouder wordt daardoor pijnlijk en stijf. In de periode die volgt, begint u met voorzichtige bewegings- en krachtoefeningen om de mobiliteit in de schouder te herstellen, gevolgd door activiteit- of sportspecifieke oefeningen. De oefeningen worden steeds uitdagender en moeilijker. Na ongeveer vier maanden kunt u weer deelnemen aan sporten, tuinieren of werkgerelateerde taken.

Schouderluxatie behandeling

Bij Fysio 0517 in Franeker kunt u terecht voor een schouderluxatie behandeling, evenals voor een patella luxatie behandeling, als gevolg van een knieschijf uit de kom. U heeft voor een schouderluxatie behandeling geen verwijsbrief van uw huisarts nodig, maar kunt direct een afspraak maken. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek kijken we graag welk behandelplan het beste bij u past en of u vanuit uw zorgverzekering recht heeft op vergoeding voor de schouderluxatie behandeling.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.