Starten met hardlopen?

Geplaatst op

Wil je starten met hardlopen, maar heb je geen ervaring? Lees dan vooral even verder. Er volgen een aantal tips om goed van start te gaan!

1. Bouw het rustig op!

Als je net begint met hardlopen moet je lichaam wennen aan de nieuwe belasting. Ook als je al fanatiek aan andere sporten doet. Hou in de eerste weken minstens 1 dag rust na de training.

2. Afstand gaat boven snelheid

Focus je in het begin niet direct op je snelheid, maar op de duur van je training. Loop in een rustig tempo, de snelheid komt later wel. Je moet tijdens je 1e trainingen nog kunnen praten, zonder snel in ademnood te komen.

3. Stap voor stap!

Als je je vermoeit voelt voor een training, doe een stapje terug en pak extra rust. Veel beginners willen te snel en te veel. Hartstikke goed dat je de smaak te pakken hebt, maar je bent natuurlijk niet begonnen om te eindigen bij ons op de behandelbank met een blessure.

4. Wie de schoen past..

Goede hardloopschoenen zijn een must om zonder problemen te beginnen met hardlopen. Laat je goed adviseren welke schoenen bij jouw voeten, lichaamsbouw en looptechniek passen. Ga naar een specialist voor een goede analyse en passend advies.

5. Denk ook aan de rest van je outfit!

Om comfortabel te kunnen lopen heb je meer nodig dan goede hardloopschoenen. De juiste kleding maakt hardlopen zoveel leuker en prettiger! Dus investeer in een goede outfit die ontworpen is om in hard te lopen. Zo zie je er direct ook veel flitsender uit en loop je zelfverzekerder. Denk vooral in de koude maanden ook aan meerdere laagjes kleding!

6. Let op je lichaamshouding tijdens het lopen

Veel beginnende lopers hebben de neiging om naar hun voeten te kijken tijdens het lopen. Dat zorgt ervoor dat je wat meer voorovergebogen loopt. Probeer 3-4 meter vooruit te kijken en rechtop te lopen met je borst vooruit en schouders ontspannen.

7. Warming-up & cooling-down

Pak wat extra tijd voor en na je training om op ‘temperatuur’ te komen. Begin eerst rustig met wandelen of joggen. Na een minuut of vijf kun je wat dynamische oefeningen doen als knieheffen, hakken-bil of kruispassen. Stretchen bewaar je voor na je training om de afvalstoffen beter af te kunnen voeren en de dag na je training minder last van spierpijn te hebben.

10. Tempowisselingen

Als je na verloop van tijd wat langer kunt lopen is het goed om af en toe tempowisselingen in je trainingen te verwerken. Tempowisselingen kun je speels in je trainingen verwerken en het zorgt er ook voor dat trainingen minder eentonig worden en de tijd voorbij vliegt! Het helpt natuurlijk ook om een mooi gebied uit te zoeken of zoek iemand om gezellig samen mee te lopen.

Mocht je hulp willen bij het beginnen, vraag gerust je therapeut. Voor vragen of een trainingsschema bijvoorbeeld!
Succes !