Versleten knie

Wanneer het kraakbeenweefsel in de knie beschadigd raakt en in kwaliteit afneemt, spreken we over slijtage van de knie. Een versleten knie is beginnende artrose in de knie, door tijdig te starten met de fysio behandeling van de klachten aan de versleten knie, kan verergering vaak worden voorkomen of afgeremd.

Versleten knie oorzaken

Slijtage aan de knie kan verschillende oorzaken hebben. Veroudering, overgewicht of sporten waarbij er veel gesprongen wordt zijn vaak gehoorde oorzaken. De relatie tussen een versleten knie en uw leeftijd is het natuurlijke verouderingsproces van kraakbeenweefsel. Het kraakbeen wordt dunner. Daarnaast kunnen oorzaken als een ongeluk, een beroep waarbij u veel moet staan, een reumatische aandoening, een operatie aan de meniscus of een afwijkende stand van de knie tot een versleten knie leiden.

Versleten knie symptomen

De symptomen van een versleten knie lopen uiteen. Een versleten knie wordt bijna altijd ontdekt door symptomen als het stijver worden van de knie. Zeker ’s ochtends na het opstaan is de knie stijf en als u lang stilgezeten hebt. Andere symptomen van slijtage aan de knie zijn een opgezwollen knie, pijnklachten vanwege slijtage van het kraakbeen en een knie die steeds moeilijker te buigen en te strekken is. Doordat de botuiteinden door dunner wordend kraakbeen over elkaar wrijven, voelt u pijn in uw knie en knieholte, die zelfs uit kan stralen naar het bovenbeen.

Versleten knie oefeningen

Speciale ‘versleten knie oefeningen’ zijn erop gericht uw knie zo lang mogelijk soepel te houden en de omliggende spieren, de bovenbeenspieren, te trainen om zo de belastbaarheid van de knie te vergroten. Zijn deze oefeningen te zwaar, dan kunnen we voor uw slijtage aan de knie ook aangepaste oefeningen doen om de spieren sterker te maken en de knie te ontzien. Veel fietsen en/of zwemmen helpen hier ook bij, omdat deze activiteiten uw knie niet belasten, wat de kwaliteit van het kraakbeen ten goede komt. Daarnaast moeten zwaar belastende activiteiten vermeden worden, zoals lang staan en springen.

Bij versleten kraakbeen helpt het om naast (knie)oefeningen eveneens naar uw houding te kijken. Een verkeerde houding belast uw knie te veel, wat tot klachten leidt. Bovendien kan het zo zijn dat u door uw knieklachten anders gaat lopen of staan om de pijn te vermijden. Dit zogenaamde compensatiegedrag kan in de toekomst echter juist weer voor nek- of rugklachten zorgen, en dat is uiteraard ook niet gewenst.

Versleten knie behandeling

Ermee leren leven, dat vinden we bij Fysio 0517 niet nodig. Er is wel degelijk wat te doen aan een versleten knie. De slijtage aan uw knie zelf is met een behandeling niet terug te draaien, maar aan de pijn en stijfheidsklachten kunnen we wel wat doen. We maken voor uw versleten knie graag een behandeling op maat. Maak hiervoor direct een afspraak. U kunt ook zonder verwijsbrief van uw huisarts een afspraak maken voor de slijtage van het kraakbeen in uw knie. De behandeling wordt veelal door uw zorgverzekeraar vergoed.

Bij ernstige slijtage van de knie, is een operatie (knieprothese of ‘nieuwe knie’) soms onontkoombaar. Soms helpt het om bij een versleten knie injecties te geven. Uw huisarts zal dit vaststellen. Een specialist kan onderzoeken of er een operatie noodzakelijk is om de versleten knie te verhelpen. Na de een eventuele operatie kunnen oefeningen en behandelingen onder begeleiding van onze fysio of manueel therapeuten helpen om zo snel mogelijk de beweeglijkheid en belastbaarheid van de knie te herstellen.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.